Η Σχολή Κωφών, το Ταμείο Ευημερίας Σχολής Κωφών Παίδων (ΤΕΣΚΠ), ο Σύνδεσμος Γονέων Σχολής Κωφών, η Ομοσπονδία Κωφών Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Παιδιών με Απώλεια Ακοής, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του Γεωργίου Μάρκου στην εκπαίδευση των κωφών/βαρήκοων παιδιών του νησιού μας, αλλά και στην ευημερία και αποκατάσταση των ενήλικων κ/Κωφών της Κύπρου, προχώρησαν στη μετονομασία της Σχολής Κωφών σε Σχολή Κωφών-Γεώργιος Μάρκου, μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης από την Αρμόδια Αρχή.
Ο Γεώργιος Μάρκου, πρώτος δάσκαλος κωφών και πρώτος Διευθυντής της Σχολής Κωφών στον τόπο μας, γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων το 1924 στην Αφάνεια της Μεσαορίας. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή από το 1939 μέχρι το 1945. Το 1949 έλαβε υποτροφία από τον Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας για να εξειδικευτεί στην εκπαίδευση τυφλών και κωφών παιδιών σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, καθώς ο Όμιλος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της πρώτης Σχολής Κωφών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και το τότε Γραφείο Παιδείας. Ο Μάρκου επέστρεψε στην Κύπρο το 1952 και γύρισε τα χωριά της Κύπρου με σκοπό να εντοπίσει κωφά παιδιά σχολικής ηλικίας και να προτείνει στις οικογένειές τους να να τα φέρουν στη Λευκωσία, ώστε να φοιτήσουν στη νεοϊδρυθείσα Σχολή. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Σχολής Κωφών μέχρι το 1979 (δηλαδή για 27 χρόνια).
Ο Γεώργιος Μάρκου είχε άρτια παιδαγωγική κατάρτιση και χαρακτηριζόταν από ευστροφία, αισιοδοξία, πείσμα, θέληση, καλοσύνη, πραότητα, ευρυγνωσία, ευελιξία, ανθρωπιά, αλλά, κυρίως, από αληθινή αγάπη και σεβασμό για τους κ/Κωφούς της Κύπρου. Κανένας παράγοντας δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο όραμά του για πρόοδο και ευημερία των κ/Κωφών σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Ούτε, ακόμα, η τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των νεόδμητων και υπερσύγχρονων κτηρίων της Σχολής Κωφών στον Γερόλακκο, που εγκαινιάστηκαν μόλις λίγα χρόνια πριν, το 1971. Αντίθετα, το πάθος του και η αφοσίωσή του στους κ/Κωφούς αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, τη δύσκολη εκείνη περίοδο για τον τόπο μας, για την ανοικοδόμηση της Σχολής.
Οι πολύπλευρες και επίμονες προσπάθειες του αείμνηστου Γεώργιου Μάρκου, με τη συμπαράσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, είχαν ως αποτέλεσμα την παραχώρηση μεγάλης έκτασης γης στη Μακεδονίτισσα, στη Λευκωσία, από την Ιερά Μονή Κύκκου, όπου μεταφέρθηκαν τα αντίσκηνα τον Φεβρουάριο του 1976. Σταδιακά, τα αντίσκηνα αντικαταστάθηκαν από προκατασκευασμένα καταλύματα και την πρώτη φάση του οικοτροφείου, αποκλειστικά με δωρεές που εξασφάλισε ο αείμνηστος Γ. Μάρκου με τη συμπαράσταση του ΤΕΣΚΠ. Η ανέγερση σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων διδακτηρίων εξακολούθησε να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα μέχρι που αυτή έγινε κατορθωτή με δαπάνες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και με τη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ (εκπόνηση σχεδίων και επίβλεψη έργου). Τα νέα σύγχρονα διδακτήρια (τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα) περιλάμβαναν κανονικές και ειδικές αίθουσες διδασκαλίας, ειδικά εργαστήρια και κοινόχρηστους χώρους που διακρίνονται για τη λειτουργικότητά τους.
Τα γενέθλια της Σχολής Κωφών εορτάζονται στις 31 Οκτωβρίου. Μια τέτοια μέρα το 1953 υποδέχτηκε ο Γ. Μάρκου τους πρώτους κωφούς μαθητές στην πρώτη Σχολή Κωφών στη Λευκωσία με αστείρευτη αγάπη, όρεξη και σεβασμό.