ΣΧΟΛH ΚΩΦΩΝ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 22305422, 22305425
Τηλεομοιότυπο: 22305423
Μενού

Ιστορικό Σχολείου

1953 - 2023: Σχολή Κωφών – μια πορεία 70 χρόνων

Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70χρονα της Σχολής Κωφών έχει εκδοθεί η εν λόγω αναμνηστική έκδοση. Σε αυτή παρουσιάζεται ιστορικά η πορεία που διένυσε η Σχολή μας, οι σταθμοί εξέλιξής της, η σύγχρονη κατάσταση που επικρατεί στη Σχολή με τα σημερινά προγράμματα και τις υπηρεσίες της και γενικά η εκπαίδευση των παιδιών με απώλεια ακοής στην Κύπρο.

Πριν από την ίδρυση της Σχολής

Σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία του Γεωργίου Μάρκου, η πρώτη κρούση για την ανάγκη ίδρυσης Σχολής Κωφών έγινε το 1945 προς το τότε Γραφείο Παιδείας από τη Σεμέλη Τσώτου, Διευθύντρια Σχολής Κωφών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όταν αυτή βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές.        περισσότερα…

Η ίδρυση της Σχολής

Η πρώτη Σχολή Κωφών στεγάστηκε σε ένα παλιό, σχεδόν ετοιμόρροπο, κτήριο στο Λόφο του Λιονταριού, στη σημερινή περιοχή της Εκάλης, στη Λευκωσία, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Λευκωσίας. Στις 31 Οκτωβρίου 1953 η Σχολή υποδέχθηκε τους πρώτους μαθητές της, που ήταν μόνο 22 παιδιά ηλικίας 6-13 χρόνων.     περισσότερα…

Η πρώτη λαμπρή περίοδος (1958-1970)

Το Μάρτη του 1958 η Σχολή μεταφέρθηκε στη Μόρφου και συγκεκριμένα στα κτήρια του Πρώην Διδασκαλικού Κολεγίου, που θα κάλυπταν περισσότερες ανάγκες της. Η περίοδος μέχρι και το 1970 θεωρείται λαμπρή, καθώς τότε διαμορφώθηκε ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της, εμπλουτίστηκαν τα προγράμματά της και επεκτάθηκαν οι δραστηριότητές της.          περισσότερα…

Πέτρινα χρόνια (1974-1976)

Η κατάληψη της Σχολής από τους Τούρκους το 1974 ανέκοψε προσωρινά την ανοδική πορεία της, δεν διέκοψε όμως τη λειτουργία της. Η Σχολή μεταφέρθηκε σε καταυλισμούς στην Ανθούπολη, όπου και παρέμεινε μέχρι το Φλεβάρη του 1976.           περισσότερα…

Η δεύτερη λαμπρή περίοδος (1976-1991)

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου σημαντικές εξελίξεις σημάδεψαν την εκπαίδευση, την ευημερία και την αποκατάσταση των κωφών παιδιών και ενηλίκων στην Κύπρο. Με τις επίμονες προσπάθειες του κ. Γεωργίου Μάρκου, του πρώτου Διευθυντή της Σχολής, παραχωρήθηκε μεγάλη έκταση γης στη Μακεδονίτισσα για την ανέγερση μιας σύγχρονης και άρτια εξοπλισμένης Σχολής.        περισσότερα…

Καταιγισμός εξελίξεων και αλλαγών

Από το τέλος της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα, μια σειρά σημαντικών γεγονότων επέφεραν ραγδαίες και σημαντικές αλλαγές που δικαίως μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση των κωφών στην Κύπρο.          περισσότερα…

Η τελευταία εικοσαετία

Στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας η Σχολή Κωφών προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της εποχής, αναμορφώνει το ρόλο της, μετεξελίσσεται σταδιακά σε Κέντρο Παροχής Ποικίλων Υπηρεσιών και διαμορφώνει τη νέα της ταυτότητα, χωρίς να αποβάλλει ταυτόχρονα και τον ιστορικό της ρόλο ως ημερήσιο ειδικό σχολείο. περισσότερα