• img1
  • img2
  • img3
  • img4
  • img5
  • img6
  • img7
  • img8
  • img9
  • img10

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έτοιμο το 10o τεύχος του περιοδικού "Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ" για τη σχολική χρονιά 2022 - 23.

Μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ

 

Αγαπητές και αγαπητοί,

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Κωφών, ενός από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας, που ιδρύθηκε το 1953. Ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας είχε αναλάβει, αρχικά, τα έξοδα και την ευθύνη για τη λειτουργία της Σχολής, ο Δήμος Λευκωσίας είχε παραχωρήσει το οίκημα και το Γραφείο Παιδείας το διδακτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό. Από το 1965, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας της Σχολής Κωφών. Η Σχολή Κωφών αποτελεί χώρο εκπαίδευσης κωφών/βαρήκοων παιδιών, αλλά και παροχής υπηρεσιών σε ενήλικες κ/Κωφούς.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, εντός της Σχολής λειτουργούν:...

Όσον αφορά στις Υπηρεσίες, λειτουργούν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Ενήλικες κ/Κωφούς, Ακουολογικό Κέντρο, το Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης και Εκπαίδευσης, το Πρόγραμμα Ένταξης Παιδιών στη Μέση Γενική Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα Μερικής Ένταξης των μαθητών/μαθητριών της Σχολής. Είναι φανερό, από τα πιο πάνω, ότι η Σχολή Κωφών είναι η «καρδιά» της εκπαίδευσης και αποκατάστασης των κ/Κωφών της Κύπρου μας.

Η διεύθυνση και το προσωπικό της Σχολής, πέρα από το ΥΠΠΑΝ, όπου και υπάγεται, συνεργάζεται ιδιαίτερα στενά, με το Ταμείο Ευημερίας της Σχολής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής, την Ομοσπονδία Κωφών Κύπρου και τα διάφορα σωματεία Κωφών, με τον Σύνδεσμο Διερμηνέων Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας, καθώς και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων Παιδιών με Απώλεια Ακοής.

Η Σχολή μας, συνεχίζοντας να αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, επιθυμεί, μέσω της ιστοσελίδας μας να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/μαθήτριες της Σχολής μας, αλλά και με ενήλικες κ/Κωφούς, καθώς και ακούοντες καταγράφοντας πληροφορίες για το διδακτικό έργο, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές της Σχολής μας. Οι ανακοινώσεις, οι δράσεις και οι πληροφορίες προβάλλουν την πλούσια και πολύπλευρη δραστηριότητα που χαρακτηρίζει έναν ζωντανό οργανισμό όπως είναι η Σχολή Κωφών.

Φιλοδοξία μας είναι  η ιστοσελίδα αυτή να αποτελέσει ένα χρήσιμο και πρακτικό εργαλείο για κάθε μαθητή και μαθήτρια, εκπαιδευτικό, γονέα/κηδεμόνα και κ/Κωφό και ακούοντα που θέλει να μάθει περισσότερα για την εκπαίδευση των κ/β παιδιών, αλλά και για την αποκατάσταση και ευημερία των ενήλικων κ/Κωφών.
 

Καλή πλοήγηση!

Η Διευθύντρια

Δρ Κίκα Χατζηκακού

 


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΚΩΦΩΝ ΣΕ

ΣΧΟΛΗ ΚΩΦΩΝ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

Η Σχολή Κωφών, το Ταμείο Ευημερίας Σχολής Κωφών Παίδων (ΤΕΣΚΠ), ο Σύνδεσμος Γονέων Σχολής Κωφών, η Ομοσπονδία Κωφών Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Παιδιών με Απώλεια Ακοής, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του Γεωργίου Μάρκου στην εκπαίδευση των κωφών/βαρήκοων παιδιών του νησιού μας, αλλά και στην ευημερία και αποκατάσταση των ενήλικων κ/Κωφών της Κύπρου, προχώρησαν στη μετονομασία της Σχολής Κωφών σε Σχολή Κωφών-Γεώργιος Μάρκου, μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης από την Αρμόδια Αρχή.

Ο Γεώργιος Μάρκου, πρώτος δάσκαλος κωφών και πρώτος Διευθυντής της Σχολής Κωφών στον τόπο μας, γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων το 1924 στην Αφάνεια της Μεσαορίας. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή από το 1939 μέχρι το 1945. Το 1949 έλαβε υποτροφία από τον Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας για να εξειδικευτεί στην εκπαίδευση τυφλών και κωφών παιδιών σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, καθώς ο Όμιλος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της πρώτης Σχολής Κωφών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και το τότε Γραφείο Παιδείας. Ο Μάρκου επέστρεψε στην Κύπρο το 1952 και γύρισε τα χωριά της Κύπρου με σκοπό να εντοπίσει κωφά παιδιά σχολικής ηλικίας και να προτείνει στις οικογένειές τους να να τα φέρουν στη Λευκωσία, ώστε να φοιτήσουν στη νεοϊδρυθείσα Σχολή. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Σχολής Κωφών μέχρι το 1979 (δηλαδή για 27 χρόνια).

Ο Γεώργιος Μάρκου είχε άρτια παιδαγωγική κατάρτιση και χαρακτηριζόταν από ευστροφία, αισιοδοξία, πείσμα, θέληση, καλοσύνη, πραότητα, ευρυγνωσία, ευελιξία, ανθρωπιά, αλλά, κυρίως, από αληθινή αγάπη και σεβασμό για τους κ/Κωφούς της Κύπρου. Κανένας παράγοντας δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο όραμά του για πρόοδο και ευημερία των κ/Κωφών σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Ούτε, ακόμα, η τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των νεόδμητων και υπερσύγχρονων κτηρίων της Σχολής Κωφών στον Γερόλακκο, που εγκαινιάστηκαν μόλις λίγα χρόνια πριν, το 1971. Αντίθετα, το πάθος του και η αφοσίωσή του στους κ/Κωφούς αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, τη δύσκολη εκείνη περίοδο για τον τόπο μας, για την ανοικοδόμηση της Σχολής.

Οι πολύπλευρες και επίμονες προσπάθειες του αείμνηστου Γεώργιου Μάρκου, με τη συμπαράσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, είχαν ως αποτέλεσμα την παραχώρηση μεγάλης έκτασης γης στη Μακεδονίτισσα, στη Λευκωσία, από την Ιερά Μονή Κύκκου, όπου μεταφέρθηκαν τα αντίσκηνα τον Φεβρουάριο του 1976. Σταδιακά, τα αντίσκηνα αντικαταστάθηκαν από προκατασκευασμένα καταλύματα και την πρώτη φάση του οικοτροφείου, αποκλειστικά με δωρεές που εξασφάλισε ο αείμνηστος Γ. Μάρκου με τη συμπαράσταση του ΤΕΣΚΠ. Η ανέγερση σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων διδακτηρίων εξακολούθησε να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα μέχρι που αυτή έγινε κατορθωτή με δαπάνες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και με τη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ (εκπόνηση σχεδίων και επίβλεψη έργου). Τα νέα σύγχρονα διδακτήρια (τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα) περιλάμβαναν κανονικές και ειδικές αίθουσες διδασκαλίας, ειδικά εργαστήρια και κοινόχρηστους χώρους που διακρίνονται για τη λειτουργικότητά τους.

Σήμερα, 31 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε τα γενέθλια της Σχολής Κωφών. Μια τέτοια μέρα πριν από 68 χρόνια υποδέχτηκε ο Γ. Μάρκου τους πρώτους κωφούς μαθητές στην πρώτη Σχολή Κωφών στη Λευκωσία με αστείρευτη αγάπη, όρεξη και σεβασμό. Επιλέξαμε, αυτή τη μέρα, να γνωστοποιήσουμε σε όλους και όλες τη μετονομασία της Σχολής Κωφών σε Σχολή Κωφών-Γεώργιος Μάρκου, καθώς και να ενημερώσουμε ότι την εβδομάδα 14-20 Μαρτίου 2022 προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις στη μνήμη του πατέρα των κωφών, όπως τον αποκαλούν οι κ/Κωφοί της Κύπρου. Ενδεικτικά, θα γίνει: Έκθεση Φωτογραφίας, Φιλολογικό Μνημόσυνο, Προβολή Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, Προβολή Διαφωτιστικών Σποτ για την κώφωση/βαρηκοΐα, Δεντροφύτευση, κ.τ.λ., καθώς και κυκλοφορία αναμνηστικού λευκώματος.

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ / ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΩΦΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Πατήστε ΕΔΩ για να μεταφερθείτε στη σελίδα των Εκδόσεών μας.

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΦΙΛΜΑΚΙΑ COVID-19 ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ (Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών) COVID-19

Ασφάλεια και Υγεία

          Εκπαίδευση Ασφάλειας και Υγείας για αντιμετώπιση του COVID-19 στα σχολεία

          Πρωτόκολλα Ασφάλειας και Υγείας

Ενημέρωση για παιδιά

          Ένας παράξενος οδηγός για γενναία παιδιά

Οδηγός για γονείς

          Οδηγός για γονείς / κηδεμόνες για ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία